

המהפכה התעשייתית
רעיונות לנושאים לעבודת החקר
בחזרה
נושאים ושאלות חקר אותם תוכלו לחקור בעבודה שלכם:

כשקולומבוס הגיע ליבשת אמריקה הוא כינה בטעות את התושב ים שם אינדיאנים, משום שהתבלבל וחשב שהגיע להודו. מאז החל מאבק עקוב מדם בן מאות שנים אשר בסופו כמעט שהוכחדו האינדיאנים מהיבשת ותרבותם נשכחה. מה היה אורח חייהם של האינדיאנים ומה איבדנו אנחנו כשהכחדנו תרבות שלמה?

לתקשורת תפקיד מרכזי בחיינו - היא מעצבת את דעת הקהל, קשורה באינטרסים כלכליים ופוליטיים, מספקת בידור ומעבירה מידע. מי שולט בתקשורת? כיצד מעצבות תוכניות הבידור של עולמנו? אלה ושאלות נוספות יכולות להוות נושא לעבודה.

עד 1918 נשים לא הורשו להצביע בבריטניה, גרמניה, ארה"ב, צרפת ועוד. זה היה מאבקן העיקש של נשים אמיצות ונחושות שהביא לשינוי, למרות התנגדות הגברים. הסופרג'יסטיות היו תנועת המחאה של נשים למען זכות הצבעה.

כיצד נוצרו המעמדות הכלכליים? האם תמיד היו כך? מדוע כל כך קשה להיחלץ ממעגל העוני כאשר נקלעים אליו וכיצד ניתן ליצור צדק חברתי?

חוויית הילדות שלנו ושל ילדים במדינות כמו סין, הודו ותאילנד שונות מאוד. את הצעצועים שגדלנו עליהם כילדים ייצרו ילדים שלא היתה להם ילדות..

האימפריאליזם האירופאי היה השתלטות לצורך ניצול על אזורים פרימיטיביים ושיעבוד האדמה, התושבים ומשאבי הטבע לטובת תושבי האימפריות הכובשות.

ז'אנר אומנותי חדש התפתח בעקבות המהפכה התעשייתית - סרטי הקולנוע. לראשונה ניתן ללכוד קול, תמונה ותנועה יחד ולייצר חוויה ייחודית לצופיםות. כיצד עיצב הקולנוע את עולמנו? ניתן לבחור יוצר/ת או סרט מסויים.

האם גם היום מתקיים אימפריאליזם? יש הטוענים ששליטתן של מדינות מערביות במדינות העולם השלישי (אפריקה, דרום אמריקה, אסיה והמזרח הרחוק) היא המשך האימפריאליזם באמצעים מודרניים. הן עושות זאת באמצעות התאגידים הגדולים, הסכמי סחר נצלניים, בריתות הגנה צבאית ועוד.

באוקטובר 1917 התרחשה מהפכה קומוניסטית ברוסיה, מדינה עצומה עם 170 מיליון תושבים/ות. לאחר מאות שנות שלטון הודח הצאר ומנהיג המהפכה, לנין, הבטיח להמונים חברה המבוססת על צדק, שוויון ועבודה.

מאז המהפכה התעשייתית התפתח מעמד חדש של הנהנים מהעיקריים מהסדר הכלכלי החדש - הבורגנות. בתמונה: ציור של האמן הצרפתי רנואר המתאר את שעות הפנאי של המעמד הבורגני באירופה

נשים היו הראשונות שנפגעו מהמהפכה התעשייתית - תנאי העבודה שלהן היו קשים ועם התפתחות מדינות הלאום והדמוקרטיות הן נשארו מאחור, ללא זכות הצבעה וייצוג פוליטי. אך המהפכה התעשייתית היתה גם התקופה שבה החלו נשים להילחם במאורגן על מעמדן, ולקצור הישגים רבים עד ימינו!

המהפכה התעשייתית יצרה פערים כלכליים עצומים בין בני אדם. האם ניתן ליצור שוויון וצדק חברתי? כיצד?


מתי הומצא פס הייצור ולמה הוא שימש? כיצד עיצבה את חיינו המצאה זו וכיצד היא מעצבת את חייהם של מיליוני הפועליםות שעובדים בו עד היום?

בית הספר הציבורי הוא המצאה של ה-200 שנה האחרונות. הוא נולד כצורך של המהפכה התעשייתי להכשיר עובדיםות לפס הייצור ומכאן הרבה ממאפייניו - משמעת, לוחות זמנים קבועים וצורך בשינון. מה נשאר מבית הספר הישן ומה השתנה? האם בית הספר של היום מותאם לשוק העבודה המודרני?
